Ukryj komentarze(59)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Łowca
piotrek2015new
2015-11-19 13:38:54
Ocena: 16(glosow:24)-+
Ja robię swojskie kiełbasy, wędliny, salcesony, boczki etc. do dziś-mój organizm nie przyjmuje przemysłowego goowna, który to syf żywnością nie powinien być nazywany.
rzeznianumer5
2015-11-20 16:00:01
Ocena: 0(glosow:4)-+
Za to dziadek wędził a to dzisiaj zakazane bo NIEZDROWO.
drazu
2015-11-20 11:04:46
Ocena: 3(glosow:5)-+
Przykładowe E451 to zwykłe sole emulgujące i dziadek też ich uzywał, e300 to nic więcej jak witamina C. E407a to naturalna substancja zagęszczająca pozyskiwana z wodorostów, itd. Dowiedzmy się najpierw co oznaczają te "E" nim podniesiemy raban. To co dziś nazywa się Ejakieś tam, niegdyś było równie często używane; tylko pod inną nazwą.
awesomebeauty
2015-11-20 08:38:21
Ocena: 1(glosow:1)-+
Jak to po co tak robic? Po to zeby koncerny farmaceutyczne mogly sprzedawac jedna ampulke leku na raka za 1000zl.
pawellt
2015-11-20 01:11:50
Ocena: 0(glosow:4)-+
lemmingz. Eksperci szacują, że na ubliżanie i wyzywanie konkurentów w internecie partie wydają nawet kilkadziesiąt tysięcy zł miesięcznie. Za komentarz w zależności od długości płacą od 30 gr do 2 zł. Pieniądz w branży jest tak dobry, że wchodzą do niej zwykli amatorzy, którzy zakładają jednoosobowe firmy i oferują swoje usługi w sieci - dodaje dziennik. Rekordziści są w stanie zarobić miesięcznie ponad 5 tys. zł.
jfktransporter
2015-11-19 23:06:15
Ocena: 0(glosow:0)-+
Odpowiedź dla bingo73...Jak kiełbasa była robiona własnoręcznie i tak jak powinna,to potrafiła być dobra nawet 2 tygodnie.Włóż teraz kupioną kiełbasę na dwa tygodnie do lodówki hehe i wtedy wypisuj te brednie
jfktransporter
2015-11-19 23:01:39
Ocena: 0(glosow:0)-+
jak nie wiadomo dlaczego,to wiadomo że o kase chodzi...coś w tym jest
blmusik
2015-11-19 22:08:22
Ocena: 1(glosow:1)-+
Po to właśnie weszły te chore przepisy, że ludzie przestają tolerować popularne sklepowe gówno zawierające wiele rakotwórczych substancji, a jeśli teraz zamiast wędzenia poleje się jakimś gównem z kilkoma "E" to wszystko wraca do "normy"... i dalej można czerpać zyski z "leczenia" raka. Ja mam sprawdzonych wędliniarzy i tylko u nich kupuję mięcho. Wszystkie sklepowe szynki smakują jak jakiś papier...
damian.szefo
2015-11-19 21:34:58
Ocena: 1(glosow:1)-+
Bo dziadek rozbił kiełbasę tylko z mięsa
drazu
2015-11-20 14:58:18
Ocena: 1(glosow:1)-+
dziadek robił kiełbasę z mięsa i wielu "E". Tylko kiedyś takie E miało potoczną nazwę, sól, cukier, saletra itp.
Zgadzam się z tym, że wiele związków nie służy naszemu zdrowiu, ale irytuje mnie fakt, iż ludzie boją się np E300, czyli potocznie witaminy C. Damian proszę sprawdź w google każdy z wymienionych "e", zdziwisz się mocno.
BloodyFace
2015-11-19 20:52:46
Ocena: -2(glosow:4)-+
Po to ze robił ją na własne potrzeby i wiedział kiedy zjesc. Tymczasem kiełbasa w sklepie musi byc przygotowana zaleganie w magazynach. Chyba nie chaciałbys jesc kiełbasy z pleśnią?
michalng
2015-11-20 12:04:01
Ocena: 2(glosow:2)-+
Obaj macie racje. Substancje konserwujące czy przeciwutleniacze dodaje się zeby przedłuzyć zdatnośc do spozycia. Zagęszczacze czy stabilizatory poto zeby można było użyć innych składników poza wysokiej jakości miesem (taniego MOM'a czy soji) . Dodatkowo wzmacniacze smaku czy regulatory kwasowości dodaje się zeby zmienic smak a bsarwniki zeby zmienić wygląd.
piotrek2015new
2015-11-19 20:37:33
Ocena: 3(glosow:3)-+
@JetFire masz rację. Ja, na kiełbasy, kupuję mięso u lokalnego rzeźnika(2 klasa, czyli trochę tłustsze mięsko, po 10 za kilo), do tego trochę słoniny, pieprz, sól, kolendra, gałka, czosnek-ot i cały koszt.
Pablo93csw
2015-11-19 19:12:51
Ocena: 6(glosow:6)-+
E250 to sól peklująca, do każdego wyrobu jest potrzebna, nawet 30 czy 50 lat temu itd, więc wstawiający nie poczytał o tym co pisze...a stado imbecylii tak nie załapie.. ważne, że w tekście dużo E.. druga sprawa, wystarczy wydać kilka złotówek więcej i ma się dobrej jakości wyroby z samym tym E250 (sól peklująca) lub robić swoje jak ma się możliwości również z solą (E250).
caleanka
2015-11-19 19:06:50
Ocena: -3(glosow:3)-+
"Producenci nas oszukują. Wędliny są coraz częściej naszpikowane wodą. Mają również za dużo tłuszczu. Nawet w tych wyrobach, które są rzekomo z najwyższej półki można znaleźć mielone chrząstki i skórę - donosi IAR powołując się na "Gazetę Prawną".Aż 18 proc. wędlin z czerwonego mięsa produkowanych w Polsce ma w rzeczywistości inny skład niż jest to opisane na opakowaniu. To prawie 13 proc. więcej niż w 2008 roku - wynika z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.Eksperci twierdzą, że producenci wędlin nie dbają o jakość, ponieważ nie obowiązują ich ustawowo przyj
caleanka
2015-11-19 19:17:06
Ocena: -1(glosow:1)-+
"Gwałtownie pogarsza się jakość wędlin. Jak alarmuje "Gazeta Wyborcza", zamiast mięsa jemy często zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz. Pojawiają się głosy, by przywrócić obowiązkowe normy na kiełbasę. Potwierdza to inspekcja artykułów rolno-spożywczych.Ale Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, ostrzega: Jeśli narzucimy określone rygory, np. na produkcję podwawelskiej, to może się okazać, że fajnie, będzie doskonały produkt, tylko nikt go nie kupi z powodu wysokiej ceny. Koszty produktu według normy mogą być nawet o 30 proc. wyższe."
geniuszczura
2015-11-19 18:31:01
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez użytkownika
barbarella123
2015-11-19 18:11:16
Ocena: -4(glosow:8)-+
komentarz usunięty przez moderatora
piotrek2015new
2015-11-19 13:38:54
Ocena: 16(glosow:24)-+
Ja robię swojskie kiełbasy, wędliny, salcesony, boczki etc. do dziś-mój organizm nie przyjmuje przemysłowego goowna, który to syf żywnością nie powinien być nazywany.
slawekijuz1
2015-11-19 15:14:52
Ocena: 0(glosow:0)-+
nie pisz bo zapłacisz kare, pierwsza kara mandat do 500 zł, druga do 2000 zł, trzecia pozbawienie wolności do lat dwóch, lepiej wypij za wolność.
rafirafi76
2015-11-20 06:46:57
Ocena: 0(glosow:0)-+
Wszystko niby OK,ale weź pod uwagę że nowe,młode pokolenia,są już tak przyzwyczajone (ich podniebienia) do smaku chemicznych wędlin że klasyczne wyroby im nie smakują.To samo tyczy się piwa.
hatson
2015-11-19 20:22:57
Ocena: 0(glosow:0)-+
Co do smaku to sie nie zgodze ale faktycznie chodzi o ceny. Mozna kupic tez w miare sensowne kielbachy czy wedliny w sklepach ale kosztuja wlasnie okolo 40 zl. / kg. Niestety, znowu ci biedniejsi musza jesc jakies smieci. Co gorsza, to moje dzieciaki, lubia przykladowo parowki, ktore miesa nie widzialy, a takie z 93% im nie podchodza.
Pozdrawiam
wiocha_user_13
2015-11-19 11:54:14
Ocena: 4(glosow:8)-+
Problem w tym że twój dziadek z kilograma mięsa robił 60 deka kiełbasy, a teraz z kilograma mięsa wychodzi 6 kg kiełbasy - rozumiesz różnicę?
wiocha_user_13
2015-11-19 11:55:57
Ocena: 2(glosow:2)-+
To się nazywa postęp i tech-no-logia (jeżeli ktoś lubi Pratchetta).
heerind
2015-11-19 18:41:42
Ocena: 0(glosow:2)-+
Dokładnie.I kupisz sobie dzisiaj też taką kiełbasę jak najbardziej, ale za jakieś 30-40zł/kg bo nie oszczędzają na mięsie, a jeszcze trzeba podatki popłacić, coś z tego jeszcze zarobić i wyjść na swoje, więc jak chcesz jakoś to pogodzić to godzisz się na mniejsze zło i dodajesz paru polepszaczy za 100 otrzymujesz 90g produktu i jest jakiś kompromis.
michalng
2015-11-19 09:39:13
Ocena: 3(glosow:11)-+
Używał. np E250 to Azotyn sodu a więc składnik soli peklującej używał także np E 536 (Żelazocyjanek potasu) dodatek dodawany do soli kuchennej, mógł używać tez E330 ,czy E260 (kwasy cytrynowi i octowy) i kilku innych dodaktków które obecnie znasz jako E-cośtam.
Finał dość zaskakujący, więcej szczęścia niż rozumu.
główna
Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
.: Kontakt z nami :.
.: Regulamin strony :.
FIREFOX:0