Zakaz wędzenia naturalnym dymem-1000 lat tradycjii i smaku zniszczone jednym aktem prawnym.
Ukryj komentarze(132)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Snajper
malgolina
2013-12-31 19:48:01
Ocena: 105(glosow:113)-+
A najśmieszniejsze i absurdalne zarazem jest to,że wygląda na to,że chemia w ogromnych ilościach dodawana do naszego jedzenia, jest "zdrowsza" od naturalnego dymu.
scorpion1974
2014-01-10 10:36:10
Ocena: 1(glosow:1)-+
dlatego wiosną buduję wędzarnię i komisarze z unii mogą mnie cmoknąć
zencio8
2014-01-09 10:42:45
Ocena: 0(glosow:0)-+
Szkoda, że nikt tego aktu prawnego nie czytał i nie rozróznia substancji smolistych od benzopirenu. Benzopiren powstaje z wytapiania tłuszczów na palenisko - głownie podczas grillowania. Kto się chociaż trochę zna na wędliniarstwie wie, że tradycyjnie powinno się wędzić zimnym dymem, a dym z nad paleniska powinien być doprowadzony kanałem do wędlin. Nasze firemki-ciżemki z oszczędności mają paleniska bezpośrednio pod wędliną i wędzą na ciepło (bo szybciej), przez co wędlina łapie cały syf z tego co się wytapia. Założe się że ani jedna firma nie padnie - inwestować im się nie chce to straszą.
jestem-nie-madry
2014-01-05 14:29:35
Ocena: 2(glosow:2)-+
Już niedługo w więzieniach UE:
-Ja za grilowanie dostałem 5 lat.A ty za co siedzisz ?
-Ja za pędzenie bimbru tylko 2 lata i 5 lat w zawieszeniu ?
Tylko czekać aż wprowadzą akcyzę na wędzenie.
raczek1987
2014-01-04 07:16:27
Ocena: -2(glosow:6)-+
Farba? wiesz ze mieso wedzone w srodku nie jest surowe? a malowanie farba chyba nie sprawi ze surowe zamieni sie w wedzone ...... jak juz chcesz cos pisac to pisz z glowa a nie co wymyslisz na poczekaniu. I nie wszyscy kupuja w sklepach jest mnostwo wedzarni prywatnych gdzie wedliny sa w przystepnych cenach.... ;/
raczek1987
2014-01-04 07:15:24
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez użytkownika
tomeknaruto
2014-01-03 21:35:10
Ocena: 4(glosow:4)-+
To powiązane z iluminatami. Trują nas żebyśmy szybciej zdychali, nie dają nam dostępu do zdrowej żywności, zatruwają naszą, niedługo wszystkie nowo narodzone dzieci będą bezpłodne.. nie chce się za dużo wypowiadać na ten temat.
piotrek2011m
2014-01-03 22:15:35
Ocena: 3(glosow:3)-+
Jak za okupacji.
Fafikuleniek
2014-01-03 18:25:26
Ocena: 5(glosow:5)-+
Bo chemię można sprzedać, zwłaszcza tą opatentowaną. Odpowiedni produkt Monsanto lub Dow Chemicals czeka już w magazynach. Z aspartamem było to samo, teraz to będzie jeszcze większy wałek. Ale wędzenie wędlin to nie tylko nasza tradycja.
zucker64
2014-01-03 01:18:55
Ocena: 15(glosow:15)-+
Pozostaje nam jeszcze zgłaszanie produktów regionalnych . Teraz widzicie jaką siłę mają lobbyści z przemysłu chemicznego , nie dajmy się tym typom musimy wprowadzić obowiązek rozliczania się posłów z obietnic wyborczych : jeśli nie wykaże że głosował zgodnie z obietnicami powinien zostać dożywotnio pozbawiony prawa do startowania w wyborach do czegokolwiek , a ponadto zwrot opodatkowanie wszelkich przychodów 4 lata od zakończenia kadencji stawką 60% . Jedynie referendum zwalniało by posła z głosowania inaczej niż w obietnicach wyborczych , pomysłów na rozliczenie mam setki
cita.k
2014-01-03 00:14:44
Ocena: 8(glosow:8)-+
Oczywiście bardzo dużo i bardzo szybko szła produkcja większość do Rosji jak zaczęto sprzedawać te wyroby na rynek Polski zrezygnowałem z pracy za jakiś czas Zakłady ogłosiły upadłość bo nikt z polaków nie był w stanie tego jeść.
Pracuję czasem w Szwecji i jest w centrum Stockholmu budka z kiełbasami z całego świata i non stop stoi kolejka, nie wyobrażam sobie żeby tam sprzedawano prawdziwą polską kiełbasę jaka była by kolejka, ja wędliny zabieram z Polski bo tamte rosną mi w ustach, na prawdę brońmy się przed tą ustawą(wędlina dobrze uwędzona dymem olchowym im starsza tym lepsza-i pyszna)
cita.k
2014-01-02 23:59:06
Ocena: 5(glosow:5)-+
17-lat poświęciłem produkcji wędlin w dużych Zakładach Mięsnych,może nie wszystkie receptury pamiętam ale pamiętam jak wprowadzano MOM-1błąd polskich PM a następnie wędzenie przez moczenie środkiem o nazwie ANATO(koszmarny preparat)dobry jeżeli firma chce się szybko wzbogacić bo moczysz i masz już prawie wędlino-podobny produkt w składzie którego może znaleźć się pół tablicy Mendelejewa wystarczy tylko podwędzić z godzinkę zaś uwędzenie naturalne powyższego wyrobu trwało by nawet nie wiem ile.
Wracając do wymysłu UE nikt nie wędzi wiórkami z drzew iglastych tylko okorowanych drzew liściastych
passatwtdi
2014-01-02 21:52:28
Ocena: 4(glosow:8)-+
macie swoją unię..tfu.
kuba17061986
2014-01-02 19:52:51
Ocena: 6(glosow:6)-+
czyli jak będziesz miał ochotę zjeść kiełbaski samemu wędzonej to możesz czyli sokołów i inne masarnie karmiące nas chemicznym g@wnem stracą miliony złotych a tak w ogóle to co sprzedają w marketach i ma być wędzone jest tylko podwędzane i parzone i od wielu lat już wędzą sztucznym dymem. Jeb@@ć UE!!
kuba17061986
2014-01-02 19:43:46
Ocena: 3(glosow:3)-+
ale to chodzi o to że nie będzie można kupić wędzonej kiełbasy szynki i boczku w sklepie
malgolina
2014-01-02 19:59:49
Ocena: 6(glosow:6)-+
Kuba, przez co padną małe wędzarnie utrzymujące się ze sprzedaży wędlin,wędzonych naturalną metodą. W Polsce jest ich parę setek. Nie ma porównania, kiedy kupujesz jeszcze ciepłą, pachnącą dymem kiełbaskę i zajadasz ze smakiem, do jakiejś tam zwyczajnej z marketu. Komu te małe wędzarnie przeszkadzały? Na szczęście samemu sobie można będzie wędzić,i ja mam to szczęście,że mam dostęp do domowych wędzonek :)
rzeznianumer5
2014-01-02 19:15:00
Ocena: 3(glosow:3)-+
Czyli ryb w postaci ślimaków (za jakie uznała ślimaki UE) nie można będzie uwędzić?
SzalonyMagazynier
2014-01-02 19:09:35
Ocena: 7(glosow:7)-+
Mnie tam już nic nie zaskoczy. W sumie to i tak znajdą się pasjonaci, którzy będą kiełbę wędzić i od nich trzeba będzie kupować. Ale fakt, szkoda, bo banda przygłupich urzędasów robi z nas niewolników a niewielu się tem sprzeciwia :(
radek6544567
2014-01-02 18:23:15
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora
sajmon1411
2014-01-02 18:15:42
Ocena: 4(glosow:4)-+
Nie będzie wiejskiej ??? Ooooo nie. Ktos dostanie wpierdol za to.
pablo1982wawa
2014-01-02 16:35:01
Ocena: 4(glosow:6)-+
Dlatego właśnie buduje własną wędzarkę :P
jaa28
2014-01-02 14:21:20
Ocena: 14(glosow:16)-+
Żeby Polska liczyła się w europie tak jak Francja to i ze ślimaka rybę by zrobili i teraz Francuzi mogą dostawać dotacje na produkcję specjałów z tego gówna tak jak specjalnie dla Portugalii uznali marchew za owoc żeby mogli wytwarzać swoje dżemiki a że Polska to kopciuszek zawsze dostaje najbardziej po dupie nasi europosłowie nie wiem co tam robią JE**Ć CAŁĄ TĄ UNIE !!!!!!!!!!!!!
jaa28
2014-01-02 14:14:43
Ocena: 5(glosow:5)-+
Oni są poj**ani mają za dużo kasy i czasu na wymyślanie czegoś tak poj**anego zamiast wziąć się za kryzys żeby jakoś go "pokonać" to go pogłębiają na pewno w Polsce padnie wiele zakładów ale że Polak to sprytne stworzenie to mam nadzieję że ominie ten przepis tak jak było z tymi żarówkami a na szynce się napisze że tylko do celów kolekcjonerskich i dalej będzie można kupować :D
HrabiaKretyn
2014-01-02 14:14:05
Ocena: -22(glosow:22)-+
Odezwały się zrozpaczone masy, które nie widzą dalej niż kawał kiełbasy.
HrabiaKretyn
2014-01-02 15:04:49
Ocena: -13(glosow:15)-+
Bo co? Bo nie przejmuja sie kielbasa? Tez lubie dobrze podwedzona rybe lub kielbase ale jezeli ich nie bedzie to nie. To tylko jedzenie.
bezpieczna123
2014-01-02 16:11:45
Ocena: 3(glosow:3)-+
akcyza dla panstwa:) z tego samego powodu alkohol nie jest zakazany. a wedzonki owszem niezdrowe nawet te naturalne wedzone. inna sprawa ze uzdrawianie/uszczesliwianie ludzi na sile na ogol mija sie z celem, lepiej dac ludziom wybrac, jak ktos chce jesc niezdrowo to nie ma powodu zeby zabraniac, wielu ludzi zarobi potem na jego chorobach a klient przynajmniej umrze szczesliwy/najedzony.
bezpieczna123
2014-01-02 16:37:53
Ocena: 0(glosow:0)-+
zaden producent zywnosci nie zgodzi sie na ostrzezenia o szkodliwosci produktu, nie ma szans, cud ze zgadzaja sie na ostrzezenia o alergenach w zywnosci.
bezpieczna123
2014-01-02 17:00:09
Ocena: 2(glosow:2)-+
jak zawsze ucierpia mali przedsiebiorcy a nie wielkie koncerny,a wedzenie bedzie tyle ze "na czarno", w domowych wedzarniach rzeznikow. choc oscypki chyba powinny byc chronione przed tym zakazem, bo przepis na nie objety jest osobnym prawem.
kom_nata
2014-01-02 13:13:09
Ocena: 7(glosow:7)-+
To jest ciężko poj*****, w moim mieście odkąd pamiętam działa wędzarnia. Ludzie z całego miasta wędzą tam swoje mięcho na święta i w ciągu roku. Sama od kilku lat wędziłam tam, żeby nie żreć tego "niby" wędzonego gówna ze sklepów. Strasznie szkoda, bo ten zakład działa "od zawsze" a teraz upadnie bo, niestety nie mają nic poza wędzarnią. Nie każdy ma dostęp do tych małych wędzarenek a jak już ma, to ci ludzie chcą sprzedawać swoje wyroby (na wsiach np.) a nie przyjmują do wędzenia czyjegoś mięcha jak wędzarnia.
Baron_Sanedi
2014-01-02 12:43:52
Ocena: -9(glosow:13)-+
Smieszni jestescie. Powiedzcie lepiej gdzie tradycyjnie jeszcze jakas firma wedzi?? To raczej zadkosc.
cozakraj7
2014-01-02 13:08:16
Ocena: 7(glosow:9)-+
Ktoś tu napisał, że chodzi o firmy? Wiele osób na własne potrzeby wędzi mięso szczególnie w okresie Świąt (m.in Ja). Teraz jak trafi się na kogoś 'życzliwego' będzie się płaciło kary finansowe. Jeszcze niech zabiorą ogródki działkowe to zostanie nam tylko chemia ze sklepów. Smacznego.
Baron_Sanedi
2014-01-02 13:20:29
Ocena: -3(glosow:5)-+
Tak unia bo tu chodzi o firmy a prywatnie mozesz robic jak chcesz
david.brian.35175
2014-01-02 12:42:22
Ocena: -3(glosow:5)-+
Ale to chyba nie dotyczy produktow regionalnych np. oscypkow.
C2ShadowMan
2014-01-02 12:17:10
Ocena: 7(glosow:7)-+
tak działa Eurokomunizm. I niech nikt nie pier...i, że Unia nam wiele dała, bo to nieprawda. Unia daje 70% na budowe drogi, a 30% to koszt własny - z budżetu lub na kredyt. I co ciekawe, droga musi mieć ekrany i inne pierdółki. Koszt wybudowania byłby niższy. Zamiast 1 mln, droga kosztowałaby 200 000zł, czyli jeszcze mnieh niż wkład gminy. I tak to się kręci.
kubatron600
2014-01-02 11:56:50
Ocena: 3(glosow:3)-+
Mieszkam na wsi i wędzenie jest u mnie tradycją, co roku wędzimy razem z dziadkiem i tatą kiełbasy i szynki, boczki ... Czy według tego posranego prawa teraz mi grozi jakaś kara za wędzenie ? Nie rozumiem tego to samo tyczy się oscypków,w które także się zaopatruję w bacówce na Hali Boraczej ...
mystycpizza
2014-01-02 12:05:17
Ocena: 0(glosow:0)-+
nic ci nie grozi , ja tez wedze sam i wytwarzam na wlasny uzytek ze tak powiem napoje rozweselające od wina przez nalewki do innych :) i powiem tak , guzik mnie obchodzi unia i durne zakazy czy nakazy , te przepisy najprawdopodobniej dotycza masowej produkcji ale ja i tak nigdy nie kupuje wedlin w sklepach bo to sam syf , chyba ze zaplacisz za parmenską 80 zl za kg to ona faktycznie jest pyszna tyle ze sam zrobie podobną mniejszym kosztem i gwarantuje ze smakuje wszystkich w rodzinie , a najwazniejsze ze nie ma tam zadnej chemii , nawet saletry bo pekluje naturalnie wylacznie solą i przyprawam
zaldbag
2014-01-02 11:32:00
Ocena: -1(glosow:3)-+
Dobra, zanim wszyscy się rzucicie na "Unię", to przypomnijcie sobie kiedy ostatnio kupiliście w sklepie żywność wędzoną naturalnie, a nie z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego. Nikt wam w domu nie zabrania sobie kiełbasy wędzić, ale duże firmy wędliniarskie i tak już tego nie robią od 15 lat, bo się nie opłaca.
awesomebeauty
2014-01-02 11:04:06
Ocena: 0(glosow:0)-+
Uszczesliwianie ludzi na sile trwa. Kto chce jesc wedzone to niech je na wlasna odpowiedzialnosc, ale zeby zakazywac. widac ze polscy politycy wogole nie dbaja o ludzi,bo na zachodzie nie jest tak popularne wedzenie to moga sobie zakazywac.
siwythc666
2014-01-02 10:59:52
Ocena: 3(glosow:3)-+
kto tego bedzie przestrzegał.... żaden przepis nie zniszczy Polskiej tradycji..... z bimbrem też były problemy .... co tradycja to tradycja ..;-)
bogdanfb
2014-01-02 10:48:33
Ocena: 6(glosow:8)-+
Jak coś takiego widzę to się nóż w kieszeni otwiera co ta Unia robi... chemii może być pełno w produktach spożywczych ale wędzona kiełbasa nie jest zdrowa nasi dziadkowie wędzili tylko takimi metodami i żyli po 80 lat więc niech nam nie wmawiają że to dla naszego dobra ... ech
bezpieczna123
2014-01-02 16:16:59
Ocena: 4(glosow:4)-+
jedno i drugie rakotworcze, co wlasciwie niepowinno miec zadnego znaczenia bo mieso samo w sobie bez wedzenia tak zakwasza organizm ze rak ma ucieche i pole do popisu. Ktos gdziej jakos musial na tym zakazie zarobic, bo nie wierze ze o dbanie o zdrowie tu chodzi.
pablo1123_74
2014-01-02 22:04:54
Ocena: 0(glosow:4)-+
Załamał mnie, brak mi słów...naturalny dym i nienaturalny:DDDDDDDD
liseklisek6666
2014-01-01 22:45:03
Ocena: 3(glosow:3)-+
I chu. trzeba bedzie swoja wedzarke na wiosce przeprosic i odnowic
marcinko83
2013-12-31 22:06:55
Ocena: 14(glosow:14)-+
złodzieje z rządu za kasę od firm produkujących hurtowo tanią żywność robią takie przepisy ,aby się konkurencji pozbyć,a mogą mnie cmoknąć panowie SPRZEDAWCZYKI-bo jeśli za kasę działa się na szkodę własnego narodu to jest się podłym śmieciem
piotrek2011m
2013-12-31 23:08:57
Ocena: 11(glosow:11)-+
Dobrze powiedziane. Przykład: "Polski" rząd wyraził zgodę na to, by zamknąć świeżo doinwestowane, za miliony złotych, Polskie cukrownie, które produkowały cukier, który kosztował 1,80 w detalu tylko po to, aby niemcy mogli sprzedawać nam swój cukier dwa razy drożej, ale za to "Polscy" politycy dostają posady w Brukseli.
marcinko83
2014-01-01 01:13:05
Ocena: 12(glosow:12)-+
tak samo stocznie merkel kazała zamknąć tuskowi nasze,dzięki temu niemieckie pozbyły się konkurencji
maxicoveri
2013-12-31 21:00:01
Ocena: 8(glosow:8)-+
jestem pewien,że Polacy i tak ich wh uja zrobią i znajdą jakieś obejście!
piotrek2011m
2014-01-01 14:01:58
Ocena: 6(glosow:6)-+
"wyrób kolekcjonerski"
acer326
2013-12-31 20:02:34
Ocena: 9(glosow:11)-+
Bo jesteśmy dziwnym Narodem-mamy 12!!!wyrobów regionalnych chronionych prawem UE,Niemcy maja tysiące.My potrafiliśmy żreć się o oscypek kilka lat.Nie potrafimy dbać o własny interes
sebek110974
2013-12-31 19:58:00
Ocena: -1(glosow:3)-+
Malgo zdjęcia nie pochodzą z wędzarek tylko z atmosów...akty prawne niech sobie wsadzą!
malgolina
2013-12-31 20:05:28
Ocena: 8(glosow:8)-+
Bo zdjęcia są symboliczne ;) Od września te przepisy mają wejść w życie. Nie będzie można wędzić za pomocą dymu drzewnego. Nie wiem jeszcze czy będzie można grillować,ale małe masarnie wytwarzające wędliny naturalnymi metodami po prostu padną. Pytanie,co zdrowsze, wędzenie dymem czy chemicznymi preparatami?
acer326
2013-12-31 20:12:51
Ocena: 3(glosow:3)-+
Nich mnie cmokna,na Boże Narodzenie wędzę(dodatkowo)karpia,a na Wielkanoc kiełbaski i szynki
sebek110974
2013-12-31 20:37:57
Ocena: 4(glosow:6)-+
Malgo wyroby robię ze świnki pasionej kartoflami sorry wam ich w d...i ich dyrektywy
sebek110974
2013-12-31 20:38:59
Ocena: 0(glosow:0)-+
mam
pablo1123_74
2014-01-01 09:12:08
Ocena: 5(glosow:5)-+
Dotyczy zakładów wytwarzających w celach zarobkowych, prywatnie, dla własnych potrzeb, nikt nie zabrania, zatem spokojnie, podobnie jest z księżycówką..
malgolina
2014-01-01 13:36:18
Ocena: 10(glosow:10)-+
Pablo, skoro więc zakaz będzie dotyczył wytwórców (często małych i średnich) bazujących na naturalnym dymie,a my będziemy mogli sobie sami wędzić i grillować ile wlezie, znaczy,że to nie z racji dbania o nasze zdrowie,tylko o interesy wielkich wytwórców, stosujących chemiczne metody.
pablo1123_74
2014-01-01 14:31:55
Ocena: 3(glosow:5)-+
Dokładnie, jest słaby popyt na bejce;)
bezpieczna123
2014-01-02 16:21:00
Ocena: 1(glosow:3)-+
@malgolina, w samo sedno!
główna
Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
.: Kontakt z nami :.
.: Regulamin strony :.
FIREFOX:0