Ukryj komentarze(13)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Wyjadacz
Vladimir__Putin
2015-02-26 12:18:03
Ocena: 9(glosow:11)-+
Mleka używa się jako naturalnego klarownika.Zamiast chemiczngo zamiennika.Nie każde wino samoczynnie klaruje, a mleko pozwala usunąć zanieczyszczenia.Mleko zawiera kazeinę, zaś kazeina reaguje z polifenolami, powodując ich aglomerację i swobodne opadanie na dno pod wpływem grawitacji.Jest to jeden z najgorszych sposobów na wyklarowanie wina, ale stosowany przez starszych winarzy zw wzgledu na fakt, że mloko jest powszechnie dostępne.Stosuje się ok 100ml odłuszczonego (to ważne) mleka na 10 litrów wina.Sam nigdy tego nie stosowalem.
andrzej67k
2015-02-27 09:37:39
Ocena: -1(glosow:1)-+
Jak to po co mleko? Przecież napisano, że jest to wino białe... ;)
dupa-mariana
2015-02-26 20:10:31
Ocena: 1(glosow:1)-+
Ale o co wam chodzi? Są przepisy, które nakładają obowiązek informowania o potencjalnych alergenach w żywności. Dodawanie mleka albo jajek to stosowane od niepamiętnych czasów metody na sklarowanie trunku. Białko łączy się z czymś tam i opada na dno razem ze wszystkimi śmieciami. Potem się zlewa czyste wino, a to się wyrzuca - no chyba lepiej tak, niż dodawać jakąś chemię
freak4life
2015-02-26 17:18:54
Ocena: 2(glosow:2)-+
Wino mlekiem pisane.
Vladimir__Putin
2015-02-26 12:18:03
Ocena: 9(glosow:11)-+
Mleka używa się jako naturalnego klarownika.Zamiast chemiczngo zamiennika.Nie każde wino samoczynnie klaruje, a mleko pozwala usunąć zanieczyszczenia.Mleko zawiera kazeinę, zaś kazeina reaguje z polifenolami, powodując ich aglomerację i swobodne opadanie na dno pod wpływem grawitacji.Jest to jeden z najgorszych sposobów na wyklarowanie wina, ale stosowany przez starszych winarzy zw wzgledu na fakt, że mloko jest powszechnie dostępne.Stosuje się ok 100ml odłuszczonego (to ważne) mleka na 10 litrów wina.Sam nigdy tego nie stosowalem.
wpb92
2015-02-26 11:48:23
Ocena: -1(glosow:1)-+
Ehh... ludzie to że napisali że coś zawiera np. mleko jest lepszym rozwiązaniem niż jeżeli by napisali konkretną substancję (w przypadku mleka laktoza - nie każdy wie co to... a co dopiero gdy jest się uczulonym nie na cukier a na jakieś białko) - alergicy nie zawsze wiedzą dokładnie na co są uczuleni, ale wiedzą np. że ta substancja uczulająca występuje w mleku. Więc jak ktoś im napisze że może zawierać mleko to alergik tego nie tknie bo wie że może przez to kiepsko skończyć
maran_hand
2015-02-26 10:35:46
Ocena: 0(glosow:2)-+
kolor..
Tomikchomik1
2015-02-21 15:28:38
Ocena: -2(glosow:8)-+
Mleko itd jest dodawane, żeby przyśpieszyć proces fermentacji wina. Stąd różnica między tanimi sikami dla biednych i winami z wyższej półki.
sonne1984
2015-02-26 10:58:43
Ocena: 1(glosow:1)-+
W życiu nie czytałem większej bzdury. Tak, jak napisał emik1981, mlekiem klaruje się wino po skończonym procesie fermentacji - tani i szybki sposób. Lepsze efekty (droższa metoda) daje klarowanie pianą z białka jaja kurzego - w taki sposób w średniowieczu klarowało się wysokiej klasy trunki.
Absurdy polecane przez Wiocha.pl
Zdjęcia ma pewnie piękne i fejm na mieście również zapewniony.
główna
Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
.: Kontakt z nami :.
.: Regulamin strony :.
FIREFOX:0