lub  Dołącz
Wiocha.pl - Absurdy polskiego Internetu
Restauracja nad jez. Rusałka Poznań. Większa grupa = wyższe ceny - doliczają 10% do rachunku ..
główna
Dodano: 04.09.2016, 14:10:53   przez: radomirrr1
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 101  Zgłoś nadużycie
Ukryj komentarze(38)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
 Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
rosen_crantz
2016-09-05 09:24:34
Ocena: 10(glosow:10)-+
Nigdy nie jadłem za granicą w grupie powyżej 9 osób więc nie wiem. Jadłem za to kiedyś sam w Irlandii i doliczyli mi 7% service charge co mnie zaskoczyło. Dla mnie uczciwe jest doliczanie service charge do każdego rachunku. Jeśli stać Cię na rachunek 50 zł to 5 zł napiwku też. Najlepiej jednak jeśli to ja samemu decyduję ile dać kelnerowi. Traf sobie na jakiegoś nieuprzejmego i gburowatego ćwoka lub ćwoczkę i z radością płać 10% za beznadziejną obsługę, bo tak jest na całym świecie:)

bywalec41
2016-09-09 17:18:01
Ocena: -2(glosow:2)-+
Tym co nie rozumieją po co dolicza się dodatkowo za serwis powyżej 9 osób proponuję pewien eksperyment. zaproście do siebie gości w liczbie 10 sztuk. ugotujcie im samodzielnie obiad, nakryjcie do stołu, podajcie każdemu jedzenie do stołu, napoje i desery. Jak sobie już pójdą to ogarnijcie ten cały pierd...lnik który po sobie zostawią. Niestety jak ktoś czegoś takiego nie doświadczy osobiście to nie zrozumie czemu się dolicza za serwis. Gdyby dawanie minimum 10% napiwku było kwestią honoru to takie zapisy nie musiałyby być umieszczane w karcie bo każdy paliłby się ze wstydu gdyby o tym zapomnia

radomirrr1
2016-09-09 22:11:04
Ocena: 1(glosow:1)-+
Gości nie zapraszam dla zysku, a doliczanie napiwku do ceny wynika z rozwiązań podatkowych. Rozdzielcie szanowni fani Wiochy kwestie wzrostu ceny posiłku z tytułu większej ilości gości - stąd ten wpis - i doliczania napiwku do ceny, aby nabić go na kasę fiskalną bo takie są wymogi podatkowe w wielu krajach. Ludziska - nie dajcie się nabierać, że musi być drożej bo jest nas więcej, nie dajcie się nabierać, że wzrost ceny jest by wynagrodzić pracę Kelnera/ Kelnerki - jak niby po nabiciu na kasę fiskalną ma właściciel ten napiwek zwrócić obsłudze????

sphinx125
2016-09-11 22:59:38
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

deadzio
2016-09-08 11:01:40
Ocena: 0(glosow:0)-+
Service charge to nic nowego :) zamiast napiwku wliczany jest % za obsługę :P gdzie tu wiocha ;] wystarczy podzielić się na 2 rachunki

radomirrr1
2016-09-07 21:27:55
Ocena: 0(glosow:0)-+
Do wszystkich "światowców" co nie w takich krajach jadali i jest im to normalne: Nie czepiam się doliczania napiwków do rachunku, jeżeli jest tak przyjęte w celu naliczenia podatku od tipów czy jak zwał. Czepiam się podnoszenia rachunku przy wpadnięciu paczką znajomych - np. w 2 - 3 rodziny z dziećmi i płacenia plus 10% w przeciętnej, sezonowej knajpce.

radomirrr1
2016-09-07 21:17:25
Ocena: 0(glosow:0)-+
BeNeQpl - w poważnych miejscach? Ale których, czy sezonowa restauracja nad zapyziałym jeziorem to poważne miejsce? Proponowałem, prosiłem, apelowałem o listę knajp w Poznaniu z takim zwyczajem, chętnie odwiedzę i sprawdzę czy warto?

Papa_wiocha
2016-09-06 10:18:23
Ocena: 0(glosow:2)-+
w większości knajp tak jest wieśniaku spod stodoły...co w barze na wsi tak nie było?

radomirrr1
2016-09-06 13:48:48
Ocena: 1(glosow:1)-+
Papa_wiocha. Wieśniaku spod stodoły, a nie pomyliłeś mnie ze swoim odbiciem w lustrze? Wnoszę po sposobie wypowiedzi..

BeNeQpl
2016-09-06 20:44:49
Ocena: -1(glosow:1)-+
radomirrr1 tak się składa, że w poważnych miejscach to norma i nie ma w tym nic dziwnego. Wyjedź z wioski raz na czas.

zajcew26
2016-09-05 23:06:48
Ocena: 0(glosow:4)-+
Normalne. Kelner musi się nazapieprzać przy 10 osobach i nic nie dostać. A 10 osób nawet w parach to lżej i większa szansa na tipa. Kto był kelnerem to wie o czym mówie.

kacu1980
2016-09-06 05:01:32
Ocena: -2(glosow:8)-+
komentarz usunięty przez moderatora

BeNeQpl
2016-09-06 20:43:49
Ocena: 0(glosow:2)-+
kacu1980 wnoszę, że nigdy nie pracowałeś jako kelner ani nikogo takiego nie znasz. Jak już skończysz siedzieć na utrzymaniu rodziców to się wypowiedz. A jeśli chodzi o kilku kelnerów na grupę to idź do jakiejś restauracji i przedstaw ten złoty pomysł właścicielowi. Pośmieje się.

zajcew26
2016-09-06 23:39:40
Ocena: 0(glosow:2)-+
BeNe - dokładnie tak. Jak kacu nie dasz tipa, a ktoś się spisał pracując na Twoim stole to nie wracaj więcej do tej knajpy. Jak Cię stać zapłacić za gastro 100 zł to i stać Cię na 10 zł napiwku. Jeśli nie, to sam sobie gotuj, podawaj i sprzątaj.

jan_pancerny
2016-09-05 22:56:46
Ocena: 3(glosow:3)-+
A mnie trochę irytuje to napiwkowanie, choć również płacę. Dlaczego niektóre zawody traktują się za uprzywilejowane i przyznają sobie prawdo do napiwku? Po to są wcześniej podawane stawki. Czemu nikt nie daje napiwku w sklepie? stać Cię na tv za 3000, czemu nie dasz napiwku 300 zł? Telewizor kupujesz rzadziej niż chodzisz coś zjeść. Płacisz za abonament i też szukasz oszczędności - czemu nie dopłacasz 10% napiwku?

radomirrr1
2016-09-05 22:05:01
Ocena: 0(glosow:0)-+
To ja prponuję, zróbmy listę knajp, gdzie za wpadnięcie paczką nikt się nie obrazi i nie podniesie cen i listę knajp, gdzie większa ilość gości na raz jest problemem i trzeba doliczyć im za obsługę. Serio, proszę o przykłady w Poznaniu, trochę tu żyję, trochę jadam, ale nie w ekskluzywnych, światowych knajpach, a takich dla “plebsu i średniej klasy“. Chętnie tovzweryfikuję, bo nie kojarxę takich :-P

washmill
2016-09-05 23:09:21
Ocena: -1(glosow:1)-+
Jak sądzę nie pracujesz w gastronomii, wiec i tak tego nie zrozumiesz...

czarny01
2016-09-05 20:54:37
Ocena: 0(glosow:0)-+
To jest normalne ze za wieksze grupy ludzi restauracje doliczaja 10%,w Polsce i tak jest lepiej niz we Wloszech i Hiszpanii gdzie doliczaja 10% za nakrycie stolu nawet gdy sie je we dwoje i duzo lepiej niz na Florydzie gdzie do rachunkow doliczany jest obowiazkowy napiwek miedzy 18-24% zamowienia,Wiec nie narzekaj tylko plac:-)

degenerat9
2016-09-05 16:18:33
Ocena: -1(glosow:1)-+
ale dopiero powyżej 9 osób więc można zawsze powiedzieć że tamci ze mną nie są :) Poza tym i tak bym tam nie jadł bo ja tylko jedzenie glutenowe zajadam

DkNG
2016-09-05 14:13:08
Ocena: 1(glosow:7)-+
Na całym świecie tak jest autorze z Bździny Dolnej

radomirrr1
2016-09-05 13:51:20
Ocena: 0(glosow:0)-+
Podaj przykłady, proszę, bo w tych co ja jadam to niekoniecznie

radomirrr1
2016-09-05 13:30:33
Ocena: -3(glosow:3)-+
W Maku nie jadam, ale i po świecie nie jeżdżę, to fakt. Dla mnie im więcej klientów tym więcej towaru sprzedane, tym taniej powinno być. Daję 5% napiwku, jeżeli jestem zadowolony z obsługi i posiłku. Co to za różnica, czy przy jednym stoliku siądzie 10 osób, czy przy dwóch siądzie po 5 osób? Kusi mnie tam się udać w 10 osób, zasiąść po 5 przy dwóch oddalonych od siebie stolikach i niech obsluga biega. Jak kupuję bilet grupowy np do zoo, kina etc to co? Też plus 10% bo obsługa ma więcej roboty bo więcej ludzi? Nie kupuję takiej argumentacji, ale nie jestem światowy :-P Ach, mówimy o onajpce s

DirtySanchez1121
2016-09-05 13:26:29
Ocena: -2(glosow:2)-+
wystarczy iść ekipa 18 a zapowiedzieć się w dwóch osobnych po 9 i przy zapłacie zrobić fotę szefowi :)

ToRnADo147
2016-09-05 16:28:20
Ocena: 2(glosow:2)-+
komentarz usunięty przez moderatora

magicznamagda
2016-09-05 13:03:05
Ocena: 1(glosow:3)-+
tak jest w większości restauracji.

vitalis09
2016-09-05 12:49:01
Ocena: 2(glosow:6)-+
Wow całe życie się Maku żarło to normalne zwyczaje porażają? Jest to normalny i w dodatku uzasadniony zwyczaj: kelner ma przy takim stoliku kilka razy roboty więcej, nie kuchnia bo im to nie robi i tak dostają listę potraw i wali ich na ile stolików to jest, tylko kelner musi spamiętać cały stolik i chyba bonus mu się za to należy jak psu buda.

bojfik
2016-09-05 11:05:07
Ocena: 2(glosow:4)-+
W Warszawie na Starówce ul. Piwna, na samym rogu jest taka knajpa, nie pamiętam nazwy - dokładnie ten sam motyw tylko troszke bardziej ruchają w dupę bo tam powyżej 5 osób :)

dornt
2016-09-05 10:20:24
Ocena: -3(glosow:7)-+
Jak napisał yezus6. Na zachodzie do rachunku nawet za kawę jest normą już doliczanie napiwku dla obsługi (service). Rozumiem, że tutaj wyrażamy nasza zaściankowość. Napiwek dla obsługi w moim wypadku to jest już norma. Widzę zresztą, że jakość obsługi w wielu miejscach jest na prawdę na poziomie. Kelnerzy wiedzą, że potem w taki sposób mogą odebrać wdzięczność zadowolonych klientów. Oczywiście jak obsługa mi się nie podobała to napiwku nie ma, na dodatek jestem w stanie zwrócić uwagę. rosen_crantz zawsze możesz skorygować rachunek za obsługę u kierownika/menadżera

yezus6
2016-09-04 22:50:55
Ocena: 2(glosow:14)-+
Ludzie wszedzie na Swiecie za grupy tzw. zorganizowane dolicza sie service charge. Jest to 10% do rachunku dla kelnera lub kelnerki. Skoro stac Cie na rachunek 2500zl to 250zl dla osoby ktora zapiernicza przy twoim stole to nic wielkiego. Nie pasuje prosze wybrac Szwedzki stol i samemu zapieprzac po zarcie. Polska to nadal kraj zacofany.

rosen_crantz
2016-09-05 09:24:34
Ocena: 10(glosow:10)-+
Nigdy nie jadłem za granicą w grupie powyżej 9 osób więc nie wiem. Jadłem za to kiedyś sam w Irlandii i doliczyli mi 7% service charge co mnie zaskoczyło. Dla mnie uczciwe jest doliczanie service charge do każdego rachunku. Jeśli stać Cię na rachunek 50 zł to 5 zł napiwku też. Najlepiej jednak jeśli to ja samemu decyduję ile dać kelnerowi. Traf sobie na jakiegoś nieuprzejmego i gburowatego ćwoka lub ćwoczkę i z radością płać 10% za beznadziejną obsługę, bo tak jest na całym świecie:)

aqqqpa
2016-09-05 11:51:10
Ocena: 7(glosow:15)-+
Ale ta osoba która obsługuje chyba dostaje pensję za swoją pracę?? Napiwek i jego wysokość powinna być tylko i wyłącznie zależny od płacącego.

vikunia100
2016-09-05 22:55:49
Ocena: -3(glosow:3)-+
Ty kuuuupaaa (aqqqpa), w dupie byłaś i gówno widziałaś. Jak dorośniesz to dowiesz się z czego i w jakich proporcjach składa się pensja kelnerki. W USA taka oopłata to normalne.

kacu1980
2016-09-06 05:10:08
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

kosma1
2016-09-07 00:57:24
Ocena: 0(glosow:0)-+
Jeśli nie ma miny z doopy i nie pracuje za kare KROPKA Nikt nnie nie zmusi bym dawał tip idiocie.

radomirrr1
2016-09-04 16:28:37
Ocena: 0(glosow:0)-+
Fakt, dzięks, już.

sphinx125
2016-09-04 16:09:38
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

koreperytor12
2016-09-04 14:42:06
Ocena: -3(glosow:3)-+
komentarz usunięty przez moderatora

radomirrr1
2016-09-04 14:33:11
Ocena: 2(glosow:2)-+
Jedzonko ok nawet, ceny troche wysokie, ale nie zrobię tam imprezy firmowej czy spotkania naszej klasy :-P

sphinx125
2016-09-04 14:22:53
Ocena: 4(glosow:6)-+
komentarz usunięty przez moderatora
Jak fachowo sprawdzić kabel pod napięciem
główna
Dodano: 20.05.2018, 19:21:38   przez: Nightcrawler39
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 118Skomentuj (22) | Zgłoś nadużycie

kawusia facebook hopaj

Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.


.: Kontakt z nami :.

.: Regulamin strony :.

FIREFOX:0