Ukryj komentarze(28)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Łowca
ToOtoto
2024-12-13 20:51:37
Ocena: 9(glosow:13)-+
Przy tym zdjęciu zabrakło tylko informacji, że to na Zachodzie. U nas, w PRL to inaczej wyglądało. Było szkło. A w szkle wóda na kartki, a od ręki ocet...😏
MTeresaJP
2024-12-13 19:54:16
Ocena: 1(glosow:7)-+
Kiedyś były tylko gliniane dzbany i co?
Ginka_Beer
2024-12-13 20:40:55
Ocena: 1(glosow:7)-+
I do tej pory archeolodzy znajdują te gliniane dzbany i amfory. Niby takie eko! Plastik po 500 latach się rozkłada, a to nie :-) (żarcik)!!!
MTeresaJP
2024-12-14 09:18:11
Ocena: 0(glosow:4)-+
@gruzawik, czerwone mięso też uważana jest za rakotwórcze, alkohol, papierochy też, i nie tylko to …
MTeresaJP
2024-12-14 10:54:05
Ocena: -1(glosow:5)-+
Cóż, weź gumowy wąż, załóż na rurę wydechową, wąż przez okno samochodu do środka, zakręć szybę, wsiądź do samochodu, zamknij drzwi, zapal silnik i oddychaj, przecież samochody nie trują. Najedz się dziczyzny nie przebadanej, włosień to fajna rzecz, co kurde nie szkodzi? Nawet jak się opijesz zwykłej wody za dużo (hiperhydratacja) to możesz umrzeć. Nie ma żadnych udokumentowanych bezpośrednich zgonów od plastiku, chyba, że kogoś plastikowym ostrzem dziabniesz albo coś podobnego.
gruzawik
2024-12-16 00:01:17
Ocena: 0(glosow:4)-+
O, to jak od fajek. Nie ma zadnych udokumentowanych zgonow. Jedna rzecz jednak jest cyba nie do zaprzeczenia: za szklo byla kaucja, i nic sie nie przewracalo, zul wyzbieral. Raka od alko malo kto dostaje, podobnie jak od miesa. Predzej marskosc watroby lub miazdzyca dopadnie. Co takiego fajnego w plastiku, zeby tak bronic zajadle? Ze odporny i trwaly? No wlasnie az za bardzo. Chlorowodory jednak maja udokumentowane dzialanie toksyczne, a kwarc jakby nie.
gruzawik
2024-12-16 00:09:02
Ocena: -1(glosow:3)-+
Czerwone mieso to chyba w jakiejs olivii albo supereksfaktach, tak w porownaniu z chlorowodorem. Winylu. A fajki sa na akcyze i dla pelnoletnich. Tego bysmy w kwestii plastiku nie chcieli, prawda? Nb. od fajek czesciej sie POChP dostaje, niz raka, ale tez paskudne.
MTeresaJP
2024-12-16 14:45:15
Ocena: -1(glosow:5)-+
"Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są osoby, które nie wyobrażają sobie codziennych posiłków bez udziału wędlin lub smażonego mięsa." ht tps://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/spozycie-miesa-a-ryzyko-nowotworow/
MTeresaJP
2024-12-16 14:52:41
Ocena: 0(glosow:0)-+
Ad fajek na każdej paczce masz obowiązkowy obrazek z jakimś nowotworem i ostrzeżenie, możesz oczywiście twierdzić, że to spisek, ale chyba taki nie jesteś. Co do tworzyw część jest rakotwórcza i są zakazane, ale nie wszystkie, choć Chińczycy regularnie używają tych rakotwórczych tworzyw do produkcji zabawek, klapek etc i rozsyłają je po świecie. Plastik w medycynie też nie pasuje? Kroplówki, cewniki, worki na mocz, igły, wenflony itp itd? Nie mówię, że plastik jest idealny ale niestety gdzie nie gdzie potrzebny a największy z nim problem to rozkład i mikro oraz nano plastik.
gruzawik
2024-12-17 10:33:34
Ocena: 0(glosow:0)-+
Udokumentowane zgony od fajek sa udokumentowane jak od plastiku czy miesa, metoda jest ta sama. Dlatego na fajkach jest ostrzezenie, bo plastiku nikt swiadomie nie pochlania w zadnej formie. Pisza o wysokoprzetworzonym, ale innego ciezko doswiadczyc, a jak wyzej posalem, czego my nie zezremy zezra zwierzeta hodowlane. Z roslinami jest inaczej, troche inna fizjologia, i maczka kostna rybia mozesz kalafiory nawozic. Jak wyzej: jestesmy szczytem lancucha pokarmowego. Radze ostroznie.
gruzawik
2024-12-17 10:37:35
Ocena: 0(glosow:2)-+
Dodatkowo nasza dieta znaczaco odbiega od diety przodkow, i gdybysmy ww kalaforynp zerli w takiej dysproporchi, tez bysmy czegos od nich dostawac zaczeli, szczegolnie, gdy urawe wysprezynowac do niewiarygodnej wydajnosci, z racji pptrzeb rynku. Mieso jednak w diecie wystepowac powinno, a fajki i plastik jednak raczej nie. I mysle, ze obecnie i tak jest lepiej, bo wiecej plastiku przerabiamy, ale jeszcze przez pokolenia bedziemy sie cieszyc tym, co nasmiecilismy.
MTeresaJP
2024-12-17 12:13:17
Ocena: 0(glosow:2)-+
Nasi przodkowie mięcho żarli od święta, a głównie owoce, korzonki, później rośliny uprawne właśnie, no chyba że pochodziłeś od szlachty, plebana bądź arystokracji.
gruzawik
2024-12-17 16:02:28
Ocena: 1(glosow:1)-+
Ano wlasnie. Przedtem, biegajac po sawannie, tez dosc podobnie. Poza tym co sklonniejszych do chorowania natura sama eliminowala. Nie ma potrzeby dokladac sie do tego, co nam sama zafundowala. Plywajace butelki, latajace reklamowki, szrot drobny wszelkiej masci... troche to zbyt trwale, a nawet procz paakudzenia smieceniem niektore substancje lepsze od bukietu z fajek nawet( nie zebym bronil). Tylko po co? Ciut zmiany nastawienia, i za 200 lat znow bedzie ladniej i zdrowiej.
gruzawik
2024-12-19 11:10:01
Ocena: 1(glosow:1)-+
Rodzi sie tez pytanie o sens spojnika "i" w tym zdaniu. Czerwone musi byc wysokoprzetworzone, zeby stac sie rakotworcze? Wine zatem ponosi proces przetwarzania. Stopien rakotworczosci tez jest wazny, powszechnosc ekspozycji na kancerogen, mozliwosci eliminacji. Wysokoprzetworzonego miesa mozna nie jesc, kroliki na balkonie, i zalatwione:)
główna
Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
.: Kontakt z nami :.
.: Regulamin strony :.
FIREFOX:0